Kompleks logistyczny Koło

Kompleks logistyczny Konimpex

Hala logistyczno-magazynowa o powierzchni 13 500 m² z możliwością dalszej rozbudowy powstała na działce o powierzchni 4 ha w miejscowości Koło pod Poznaniem.

Inwestorem jest wielkopolska spółka Konimpex.

Centrum magazynowo-logistyczne zostało zaprojektowane i wzniesione w systemie hal stalowych Astron w ciągu 8 tygodni.

Działająca od roku 1989 firma Konimpex specjalizuje się w krajowych i zagranicznych dostawach surowców chemicznych, produktów przemysłowych oraz materiałów geosyntetycznych.

Konimpex znany jest z nowatorskich, niekonwencjonalnych rozwiązań. Model biznesowy firmy zakłada zarówno działalność handlową jak i logistyczną, a nowa hala jest kluczowym elementem strategii rozwoju firmy w kierunku świadczenia usług transportowych i koordynacji dostaw.

Hala magazynowo - przeładunkowa wchodzi w skład kompleksu budynków, położonego na działce o całkowitej powierzchni 4,8 ha.

Centrum magazynowo-logistyczne podzielono na 2 rozdzielne strefy magazynowe, 3 hale przeładunkowe z suwnicami, o powierzchniach po 218,6 m² , oraz 8 doków przeładunkowych. W przyszłości powstanie tu własny oddział celny.

Jednorazowo w hali magzynowej można składować ok. 5 tysięcy ton towarów. Obiekt jest wykorzystywany do przechowywania i dystrybucji sadzy, przetwarzanej min. w przemyśle oponiarskim.

Obszerny magazyn ze stali pozwala Konimpexowi na prowadzenie dostaw surowca do producentów mieszanek i wyrobów gumowych, opon, farb, pigmentów, materiałów ogniotrwałych i do metalurgii położonych na całym świecie.

Działająca zgodnie z wdrożonym systemem zarządzania jakością ISO 9001 oraz środowiskowym ISO 14001, spółka Konimpex stosuje rozwiązania sprzyjające środowisku i zapobiega zanieczyszczeniom. Firma zmniejsza ilość i szkodliwości generowanych odpadów oraz zużycie wody i energii. Między innymi z tego powodu nowy magazyn Konimpex został wykonany w technologii konstrukcji stalowej Astron.

Magazyn do przechowywania sadzy został zaprojektowany przez pracujący w Warszawie zespół inżynierów Astron.

Hala jest przykryta dachem LPR, ściany zbudowano z paneli warstwowych Astron.

 

 

 

 

Cofnij