Parkingi Wielopoziomowe

Parking Łatwy w Obsłudze

Parking Łatwy w Obsłudze

Bardzo szerokie miejsca parkingowe ułatwiające parkowanie

Około 500 miejsc parkingowych znajduje się na czterech poziomach parkingowych o łącznej powierzchni 16 000 m². Nowoczesny budynek stalowy został zbudowany z elementów prefabrykowanych w zaledwie 6 miesięcy. Inwestorem projektu o wartości pięciu milionów euro jest „Grafschafter Parkraum Management GmbH”, która jest spółką zależną Bentheim Railway (Bentheimer Eisenbahn AG), która posiada kilka parkingów w regionie. „To niesamowita inwestycja, która znacząco wpłynie na lokalizację szpitala” - mówi Reinhold Hilbers, przewodniczący rady nadzorczej BE AG.

Od samego początku było jasne, że na parkingu szpitalnym przyjazność dla użytkownika jest czynnikiem wymagającym szczególnej uwagi. Z tego powodu firma odpowiedzialna za planowanie, „Lindschulte Ingenieure + Architekten”, skonsultowała się z ADAC w odniesieniu do ich wytycznych dotyczących przyjaznych dla użytkownika parkingów. Określono miejsce parkingowe o wymiarach 2,60 m x 5,35 m, które jest o 30 cm szersze niż szerokość wymagana przez minimalne specyfikacje. Ukośne rozmieszczenie miejsc parkingowych, a także bardzo dobra widoczność w obrębie parkingu ułatwiają proces parkowania - nie tylko dla osób ze schorzeniami stawów.

Obiekt wyposażony jest w sześć miejsc parkingowych dla niepełnosprawnych, sześć miejsc parkingowych dla matek z dziećmi oraz dwie stacje ładowania elektronicznego z czterema miejscami parkingowymi w pobliżu. Oprócz otwartej konstrukcji typowej dla wielopoziomowych parkingów zapewniających naturalną wentylację i maksymalne wykorzystanie światła dziennego, intensywne oświetlenie wnętrza zapewnia zwiększone poczucie bezpieczeństwa. Poziomy parkingowe są połączone zewnętrzną spiralną rampą. Zintegrowano również dwie klatki schodowe z windą dla pieszych.

Sufity kondygnacyjne składają się z prefabrykowanych kształtowników ze stali trapezowej, które po montażu na miejscu zostały wzmocnione betonem. „Ta metoda budowlana łączy zalety stali i betonu jako materiałów budowlanych: krótki okres budowy i niski ciężar własny”. mówi Christian Flertmann, dyrektor Astron Buildings GmbH. Do indywidualnie zaprojektowanej elewacji zastosowano ozdobne pręty w kolorze zielonym i żółtym. Dają one budynkowi nowoczesny wygląd i umożliwiają maksymalne wykorzystanie światła dziennego.

Innym użytecznym pomysłem użytym przy budowę tego wielopoziomowego parkingu było przechowywanie wody deszczowej: Podczas niesprzyjającej pogody woda deszczowa padająca na górny pokład parkingowy kierowana jest w dół do najniższego poziomu i przechowywana w zbiornikach o kształcie plastra miodu.

Jürgen Thau, dyrektor kliniki Euregio podsumował: wynik został osiągnięty w „konstruktywny i ukierunkowany” sposób. Uroczysta ceremonia miała miejsce w lipcu, a oficjalne otwarcie miało miejsce w tym samym roku. Nowy parking dla pacjentów i gości w Nordholm to imponujący wizualnie budynek, z naciskiem na łatwość obsługi. Dla burmistrza Thomasa Berlinga budynek jest nie tylko atutem szpitala, ale również całego miasta. „Osiągnęliśmy nasz cel - miasto stało się jeszcze bardziej miastem”, oświadczył podczas ceremonii otwarcia parkingu.

Obejrzyj wideo

Galeria

  • Car Park with a System – Multi-storey car park with a System
  • Car park with a system – Multi-storey Car park with a system
  • Car park with a system – Multi-storey Car park with a system
  • Car park with a system – Multi-storey Car park with a system

Opinie o produkcie

  • Thomas Berling, Burmistrz Nordhorn

    Parking ten jest nie tylko atutem szpitala, ale całego miasta. Osiągnęliśmy nasz cel - miasto stało się jeszcze bardziej miastem!

    Thomas Berling, Burmistrz Nordhorn

Partnerzy Astron

Znajdź Partnera Astron blisko Ciebie

Formularz kontaktowy

Potrzebujesz uzyskać więcej informacji na temat parkingów systemowych Astron? Chętnie odpowiemy na wszystkie pytania.

Inne parkingi wielopoziomowe Astron